Camping en kampern met kinderen

Camping blog

Een blog over kamperen? Hier vind jij leuke verhalen, handige tips en trucjes en soms mijn ongezouten mening over het leven op de camping. Deze blog is mijn persoonlijke creatieve uitlaatklep over het leukste onderwerp dat bestaat: kamperen met kinderen! Want wees nou eerlijk, soms beleef jij zo gekke dingen op de camping: dat moet gedeeld worden.

We ❤ Camping

Op de camping sta je nou eenmaal hutje-mutje op elkaar en een tentdoek is gewoon geen betonnen muur... Dus als de kinderen bij de buren even lekker de wind van voren krijgen is het voor mij soms stiekem genieten. Gewoon omdat het zo herkenbaar is. Het maakt het leven menselijker, gewoner en het is lekker relativerend. Dus een goede redenen om ook deze verhalen te delen met jullie allemaal.

We ❤ Blog

Natuurlijk deel ik graag een goede aanbieding met jullie. Of een leuke tip voor een kampeerfestival of een bijzondere camping. Ben jij op zoek naar inspiratie? Misschien brengt je deze blog in vakantiestemming. Geniet van je vakantie en alvast veel leesplezier.

blog camping


Kamperen in Corona-tijden

Dit voorjaar is alles anders. Door het Corona-virus zijn de kinderen fulltime thuis en combineren wij werk en school vanuit huis - net zoals iedereen in Nederland. Soms gaat het goed en soms wat minder. Wat ik zelf heel erg mis is sport en de camping. Het buitenleven is beperkt en het opgesloten zijn valt soms zwaar.

Kamperen met eigen sanitair

De meivakantie is begonnen en helaas kon de campingvakantie niet doorgaan op de door ons geboekte plek. Maar wij hebben een uitweg gevonden. Kamperen met privé-sanitair is wel mogelijk. Wij zijn op zoek gegaan naar een camping in Nederland met eigen sanitair. Gelukkig zijn er een aantal te vinden en wij kozen voor de Lemeler Esch in Overijssel. Hier kun je prachtig wandelen door de natuur - 1.5m afstand zijn hier geen enkel probleem!

Lekker buiten zijn

Met een klein beetje slecht geweten hebben wij de caravan aan de trekhaak gehangen en zijn gaan rijden. Onderweg geen enkele andere caravan tegen gekomen. Maar gelukkig waren wij niet de enige op de camping. Er waren een handvol gezinnen en dus ook een paar andere kinderen om te spelen. Afstand houden was geen enkel probleem met zoveel ruimte. En het was prettig om weer te bewegen: wandelen, fietsen en gewoon de kinderen laten spelen, voor een weekend hebben wij genoten van een beetje normaliteit.

Ook iets voor jou?

Terug thuis zijn de batterijen weer opgeladen en kunnen wij er weer tegen aan. Geen sport en deeltijd-school na de vakantie - geen probleem! Samen komen wij er doorheen! Wil jij er ook even tussen uit? Bekijk deze campings met privé-sanitair.

Kamperen in Corona-tijden

camping met privé sanitairStrandvakantie in Nederland

Strandvakantie: kinderen en ouders zijn er dol op. De kids vermaken zich uren lang in de duinen en aan het strand en ouders kunnen ontspannen. Een strandvakantie is vaak de ideale vakantie voor het hele gezin! Ga jij graag kamperen? In Nederland vind je fantastische campings direct bij het strand. Soms maar een duinrij verwijdert van de zee. Na een dagje zwemmen en spelen ben jij zo weer bij je kampeerplek!

En omdat het niet altijd zonnig en warm is in Nederland bieden de mesten campings ook een buitenzwembad of zelfs een binnenzwembad. Zo kun je ook in het voor- en najaar met het gezin genieten van een kampeervakantie aan zee! Uitwaaien, zwemmen, vliegeren of surfen, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Op Campingkidz vind jij een handige kaart met talloze campings in de buurt van het strand! Zoek jij een camping in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland of Friesland? Bij Campingkidz vind je altijd een passende camping voor het hele gezin! Bekijk al onze campings aan het strand!

Strandvakantie in Nederland

blog kamperen toilet legen

Blog: Kamperen zonder mannen

We hadden een leuk plan: een weekeinde op de camping zonder de mannen! Alleen wij dames en de kinderen. Lekker een lang weekend weg, niet ver van huis op een camping aan zee. Herrlijk! Al in de winter hebben we plannen gemaakt en gelukkig was de weersvoorspelling goed en dus zijn we met de voorbereidingen begonnen. Maar op vakantie hebben mijn man en ik een duidelijke taakverdeling en zonder die man zou ik ook zijn taken over moeten nemen... en dat zijn: aankoppelen van de caravan (en weer loskoppelen), caravan op zijn plek zetten, en het chemisch toilet onderhouden. De eerste twee punten zijn gelukkig geen groot probleem, maar ik heb (echt waar) nog nooit het toilet geleegd! Dat is bij ons en, voor zover bekend, dé mannentaak tijdens de vakantie!

Zijn er überhaupt dames die het toilet legen? Laat aub een bericht achter op mijn Facebook site! Jullie zijn helden!!

Maar goed, met een beetje uitleg moest ook dit klusje wel lukken. En het kampeerweekend? We hadden een heerlijk, zonnig en lang weekeinde met de dames! De wijn was koel en de kinderen gezellig met elkaar op pad. Dus volgend jaar gaan we dit zeker weer doen. Oh, en het toilet? Dat is vol weer mee naar huis gegaan, kon mijn man helpen hem thuis te legen!
Huilende Baby’s

Tijdens onze zomervakantie op een camping in Duitsland genieten wij van de rust en het buitenleven. Lekker uitslapen, verse broodjes voor ontbijt en iedere dag een duikje in het zwembad! Maar eer is een ding: achter ons staat een tent et een jong gezien. Het kindje loopt al zelf en is dus eigenlijk geen baby meer. Toch mogen wij iedere nacht genieten van een stevig gehuil. Rond 3 uur ‘s nachts begint het met een zacht geluidje. Omdat hier geen reactie op komt word het huilen steeds feller en harder, tot ongeveer iedereen weet dat het kindje nu iets nodig heeft. Pa en ma beginnen dan hectisch met potten en pannen aan de slag te gaan (om een fles te maken?). Na een half uurtje rommelen en huilen is de rust vaak weer terug, maar de omgeving wakker. Natuurlijk kan je niet voorkomen dat je kindjes ‘s nachts gaan huilen. Misschien schrikt het wel van de nieuwe omgeving en ik ga ervan uit dat ma en pa het net zo zat zijn als wij.

Mocht dit herkenbaar zijn, er zijn wat trucjes om je kampeer leven met baby makkelijker te maken! Denk bij voorbeeld aan een thermoskan met heet water om 's nachts snel een flesje te kunnen maken. Of neem de kleine mee in je bed (ook al doe je dat thuis nooit), want een camping met al zij gekke geluiden is best eng voor je kleine. Probeer toch het ritme van de baby aan te houden en wissel niet te veel met de tijd waarop je baby gaat slapen. En als niets help: jammer dan en niet druk maken!

Kamperen met baby

honden niet toegestaan op de camping

Hondenvrije campings

Dochterlief is bang voor honden, helaas... Waarom zij zo bang is weten wij niet precies, maar zij klimt direkt de bomen in (of springt in mijn armen) als zij een hond tegen komt. En als deze zonder riem loopt is het helemaal erg. Dus proberen wij haar gerust te stellen, en soms gaat het goed, maar voor onze vakantie zijn wij dus wel op zoek gegaan naar een camping, waar geen honden zijn toegestaan. Dan kan ook zij lekker vrij spelen! Die angst voor honden pakken wij later wel weer aan. Maar waar vind je een geschikte, hondenvrije camping? Het was nog een hele klus om wat informatie te verzamelen. En omdat ik hoop met deze informatie ook anderen blij te maken, heb ik de campings, waar honden niet zijn toegestaan, op een nieuwe pagina verzamelt. Dus voor iedereen die op zoek is naar een camping, die huisdiervrij is: hier is onze overzicht.

Hondenvrije campings
Blog: Kamperen anno 1980

Blog: Kamperen vroeger

Blog: Grootouders

Hebben jullie het ook al gemerkt? Op welke camping je ook komt - overal vind je vooral in het voor- en naseizoen opa’s en oma’s met kleinkinderen in camper of caravan. Af en toe is er nog een zoon of dochter bij, meestal niet. De opa’s tuigen gewapend met schep en emmertje enthousiast naar het strand, de oma’s doen intussen de was of de boodschappen. Of genieten even van de rust.

Zulke grootouders wilden wij, ook wel eens zijn. Per slot van rekening hebben wij al meer dan 40 jaar ervaring met kamperen. Wij zijn zelfs begonnen met een tent en een oranje teiltje. Eerst kwam de afwas erin, dan de baby. Of omgekeerd, daar zijn we niet meer helemaal zeker. In ieder geval hebben we wel het water tussendoor vernieuwd. Maar we dwalen af.

Nu is het zo, dat onze kinderen en kleinkinderen niet direkt bij ons om de hoek wonen. Gelukkig is er wel een gezellige camping in de buurt, waar wij dus regelmatig even staan. Dit is onze uitvalplek voor bruiloften, verjaardagen en andere festiviteiten. En om zo maar even langs te gaan. Zoals deze zomer. En omdat we al zo vaak hadden geopperd, dat de kleintjes ook best wel eens een nachtje bij ons in de caravan zouden kunnen (proef)slapen, kwamen dochter en schoonzoon dit jaar spontaan op het idee, de kids een weekendje bij ons af te leveren. Ze moesten er wel bij lachen. Bij ons kwam lichte paniek op. De matrasjes, bedoeld om de zithoek tot een extra bed om te bouwen, lagen zoals altijd thuis op de zolder. En wat doen, als ze midden in de nacht naar huis zouden willen? Natuurlijk wilden wij ons niet laten kennen. Zo kwam het dat op een avond twee glunderende kleintjes voorzien van beddegoed, schepjes, emmers, speelgoed, extra kleding, zwemspullen en een stapel knuffels bij ons werden afgeleverd. De voortent stond er bol van. Opa had van te voren al gemeten – lengte kleinkinderen versus aanwezige kussens zithoek. Past! Nu het eten nog. Wij waren al sinds enkele weken op stap dus de bekende voorraad die iedere kampeerder bij zich heeft was op. Gauw een paar patatjes halen, voor het gezonde eten kunnen de ouders later wel weer zorgen. Een klein beetje teleurgesteld waren ze geloven we wel. Ze hadden waarschijnlijk toch meer op „oma“ eten of door opa zelfgemaakte chokoladepudding met „stipjes“ gehoopt. Of op pannenkoeken. O.k., de volgende keer beter! Een groot pluspunt hadden we door de t.v. in onze caravan. Die hebben hun ouders niet. En toen merkten we dat onze kleinkinderen echte campingkids zijn! Uitkleden, wassen, tandenpoetsen, alles geen probleem. De kraan niet te ver opendraaien, want dan moet papa/opa weer nieuw water halen, het toilethendeltje open- en dichtdoen – ze weten het precies. Nog even een verhaaltje, controleren of opa en oma echt in de voortent zitten (ja hoor, dik ingepakt in een deken met een kaarsje op tafel – onze warme zithoek was bezet). Ze sliepen als een roos! Om de volgende ochtend met dolle pret weer vroeg wakker te worden. Dus weer: verhaaltje voorlezen om ze nog een beetje rustig te houden, zelfstandig wassen, aankleden (duurde dat vroeger bij die van ons ook zo lang?), met opa broodjes halen en op naar de speeltuin. Tusssendoor nog de vieze boel die een vos uitgerekend die nacht bij ons in de voortent had gedeponeerd opruimen. (Komt die terug, opa? Nee meid, wees maar niet bang.). Belevenissen, die ze direkt aan hun uitgeruste ouders moesten gaan vertellen. Wij waren een klein beetje moe. Maar we hebben gedaan wat alle andere grootouders met kleinkinderen op de camping ons steeds toeriepen: we hebben genoten!


Blog: Een weekend kamperen met vrienden.

Het leek ons en leuk idee! Samen op vakantie op de camping. De kinderen zijn ongeveer even oud en een weekendje zou moeten lukken, dachten wij. En zo vertrokken twee families op een vrijdag naar Zeeland. Eentje met de caravan en eentje met een tent. Wij hadden en leuke camping geboekt, twee platsten naast elkaar bij "ons buiten“, en Ardoer camping. Het verblijf was van alle gemakken voorzien; super kindersanitair, zwembad, binnen en buiten speeltuinen, en kleine dierenweide en wat laagdrempelige animatie plus en prima restaurant. Met het strand op fietsafstand was een weekend op deze steek eigenlijk te kort. Maar goed, wij gingen dus voor het eerst met onze vrienden, echte niet-kampeerders. Van tevoren was ik al een halve week in de stress met inpakken. Wat anders heel gemakkelijk gaat moest nu perfekt. De inboedel van de caravan werd verdubbeld en de kinderen waren van tevoren zo uitgerust mogelijk. De koelkast was rijkelijk gevuld en het eerste bier koud gezet. Wij wilden graag vroeg op de camping zijn, zodat wij het meeste klaar zouden hebben staan en met de tent zouden kunnen helpen. Dus je leest het al, ik was behoorlijk bezig en (te) veel aan het regelen. Stel dat zij het niet leuk zouden vinden, wat dan? Nu ben ik weer wijzer. Niet-kampeerders kunnen niet binnen een weekend veranderen in overtuigde kampeerders, ten minsten niet onze vrienden. Het feit dat de afwas gedaan moest worden, de tafel gedekt en weer opgeruimd, de boterhammen gesmeerd en de prullenbak zelf geleegd moest worden was niet aan hun besteed. Wij leken wel een servicebedrijf, dus de irritaties liepen snel op. Plots schaamde ik mijn voor mijn makkelijke Crocs en mijn kinderen in hun oude broeken. De vrijheid die wij normaliter zo genieten was ineens "fout". Gelukkig was het maar een weekend, dus met wat tanden-op-elkaar bijten kwamen wij er wel doorheen. En nu? Nu spreken wij snel weer af met onze vrienden, maar dan lekker thuis!

Blog: Komfort en luxe op de camping!

Eerlijk is eerlijk, ik weet niet veel over „Glamping“, een luxe vorm van kamperen. Een aantal van mijn vrienden hebben verschillende vormen van het Glampen wel eens gedaan, en wij hebben ooit eens een stacaravan in Frankrijk gehuurd, maar verder rijkt mijn ervaring helaas niet. Dus heb ik het een en ander over dit onderwerp gelezen, want het is een groeiende markt en ik wil weten waroom.

Het lijkt erop dat mensen met kinderen gaan omdat zij een campingvakantie voor de kids erg leuk vinden maar zelf wat luxe willen. Begrijpelijk vindt ik dat, Glamping is dus een goed alternatief voor de bungalow of huisje. In de meeste gevallen niet echt veel goedkoper, maar voor de kinderen leuker. Het ziet er ook erg gezellig uit, bij voorbeeld een compleet ingerichte tipi-tent op een soort van boomhut. Campings met echte boomhutten bestaan trouwens ook, of tenten die direkt aan het strand staan. Dus het avontuurlijke en bijzondere hiervan speelt ook en rol. Een stukje gemak bied het eigen sanitair, de ingericht keuken en de vaste bedden. Geen leeggelopen luchtbed of warme fles bier of wijn. Dat is al luxe als je het vergelijkt met kamperen in een eigen kleine tent. Een vaste bodem bied wat bescherming tegen natte voeten en alle nuttige dingen zijn aanwezig en kunnen dus niet vergeten worden en hoeven ook niet in en uitgepakt worden. Best handig!

De meer ik erover lees, de meer ik begrijp waarom het steeds populairder wordt. Veel campings bieden tegenwoordig naast hun gewone touristische plaatsen vaak ook enkele vaste tenten aan in de verhuur. Begrijpelijk, de vraag is groot en naar verwachting groeiend in de komende jaren. En de prijs voor een plekje met je eigen tent of caravan staat in geen verhouding met de prijs die gevraagd wordt voor een plekje inclusief vaste tent. Er wordt makkelijk het dubbele tot drievoudige gevraagd voor een week, zeker in de schoolvakantie. Maar wie weet wordt op deze manier een nieuwe generatie kampeerders opgevoed. Misschien gaan de Glamping-kids van nu later Back-to-Basic kamperen, gewoon om zich af te zetten tegen hun ouders? Het zou leuk zijn!

Blog: Op de natuurcamping

Back to Basic! Een week op een natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer. Kampvuur, bos en veel ruimte, wij gingen in de herfstvakantie met onze caravan naar Borger in Drenthe. Nog nooit eerder zijn wij op een natuurkampeerterrein geweest. Voor vertrek heb ik flink getwijfel over de paklijst. Regenbroeken, kaplaarzen en joggingbroeken, de fleecetrui en waterdichte jassen waren absolute noodzakelijk. Naast de waterdichte en warme kleding waren Marshmallows, afbakbroodjes en knakworsten belangrijk voor de gezelligheid bij het kampvuur. En hoewel het hout voor het kampvuur aanwezig is, hebben wij ook enkele zakken van de bouwmarkt gekocht, mooi droog en reeds in stukken gespalten. Na aankomst op het terrein konden wij gelijk gezellig aansluiten bij de overigen gasten in de vuurhut. De kinderen verdwenen in de zandbak en tussen de bomen en omdat wij geen voortent of luifel gingen opzetten waren wij meteen geïnstalleerd. Het terrein was ruim opgezet en ook het washuis was netjes en schoon. De terreinen van de natuurcampings liggen vaak dichtbij bijzondere natuurgebieden. Enkele Hunebedden waren vlak naast de camping te vinden en ook het Boomkroonpad, en wandelpad hoog in de bomen, was een uitstapje waard. Onze kinderen vonden de bijbehorende natuurspeeltuin geweldig. Onze gastheer op het kampeerterrein was de boswachter. Hij kwam eens peer dag langs om te kijken of alles in orde was en alle vragen te beantwoorden. Wij hadden geluk met ons laatste weekend, want er werd een nachtwandeling georganiseerd met aansluitend kampvuur, muziek en warme chocolademelk en wij mochten gewoon aansluiten. Als ik deze vakantie vergelijk met een „gewone" campingvakantie was het opvallend hoe makkelijk rondom het kampvuur contact gemaakt woord. Maar het was ook mogelijk om niet op het centrale veld (zoals wij) te staan, maar verder in het bos, en dus helemaal niemand te zien. Het was best spannend om in het donker (heel donker, want geen verlichting op het terrein) met de zaklantaarn naar het washuis te lopen. Het washuis is trouwens wel verlicht, mooi en praktisch ingedeeld en had vloerverwarming, zodat je onder de douche lekker warme voeten en snel weer een droge vloer had. Ik was verrast over deze leuke natuurcamping en wij gaan zeker enkele andere natuurkampeerterreinen ook bezoeken.

Blog: Lentekriebels

Kennen jullie dit ook? Het nieuwe jaar is net begonnen en dus is het snel weer zomer, toch? Ik weet ook wel dat de echte winter nu eigenlijk moet beginnen. Sneeuw, ijs en kou zouden leuk zijn. Maar de ervaring van de laatste jaren leert ons dat dit soort winter-wonder ijdele hoop is. Een lange donkere januari met regen en mist is veel waarschijnlijker. En dus droom ik al stilletjes van het begin van het voorjaar. De eerste warme zonnestralen, terwijl je dik in je winterjas ingepakt buiten kan zitten. De kinderen zijn weer blij dat zij buiten mogen spelen en zij hebben weer veel plezier in de zandbak.

De discussie thuis is alweer losgebarsten. Het hoor bij de voorpret: waar gaan wij naartoe als het voorjaar is? Willen wij naar de ons bekende plekken of iets nieuws ontdekken? Het was altijd leuk op die ene camping, maar een andere ziet er ook aantrekkelijk uit. En gaan wij al boeken en hopen op mooi weer in de geboekte periode, of gaan wij spontaan en afhankelijk van het weer. Maar dan lopen wij het risico dat wij op het zonnige weekend al andere afspraken hebben. Het zijn natuurlijk geen echte problemen, maar meer iets om bij weg te dromen. En terwijl wij het internet afstruinen naar de leukste campings roepen de kinderen: Gaan wij straks weer naar Bollo?Blog: Kamperen met buren

Blog: Buren op de camping: je kan ze niet kiezen

Iedere vakantie is het weer afwachten, wie zijn je buren? Een plek op de camping kan je vaak kiezen, maar wie je buren zijn blijft een verrassing. Vaak hebben wij leuke buren, soms wat eigenaardige buren en voordat wij in de schoolvakantie op vakantie gingen hadden wij soms überhaupt geen buren.

Geen buren vonden wij in het laagseizoen een groot voordeel. Lekker op onszelf in onze tent. Liefst wilden wij de camping voor onszelf. Nu de kinderen er zijn willen wij juist wel buren. Omdat wij nu in de schoolvakantie op reis zijn hebben onze buren meestal ook kinderen. En dat is veel gezelliger!

De allerbeste buren zijn diegenen die bij aankomst de kids vermaken. Afgelopen zomer bijvoorbeeld: wij kwamen op plaats van bestemming en de buren hadden ook twee meisjes. Wel ouder, maar dat was prima. De kinderen legden gelijk contact en voordat wij de poten van onze caravan uitgedraaid hadden waren alle kinderen verzorgd met stoepkrijt en koekjes. Helemaal geweldig! Zelden hebben wij de boel zo rustig kunnen opzetten. Ik ben hun nog steeds dankbaar!

Wij hebben al buren gehad niet eens "hallo" zeiden als wij hun bij de afwas tegen kwamen, maar meestal is het wel gezellig. Met sommigen hebben wij de lokale bieren geproefd, met anderen de franse wijnen. Wij hebben fietstochten met de buren gedaan en bij storm samen de voortenten afgebroken. Wij hebben buurmeisjes gehad die het geweldig vonden om op onze kleine meid te passen, zodat wij niet altijd mee moesten naar de speeltuin en wij hebben alle kinderen van de buurt in de voortent televisie laten kijken op een regenachtige dag.

Ik zou niet meer helemaal alleen op de camping willen staan! Met buren is het gewoon veel gezelliger. En vallen de buren een keer tegen: heb je weer iets om naar te kijken ;-)…


Blog: Gewoon kamperen is "out"???

Het is November en dus is er niet veel kampeernieuws, maar vanochtend stond er een bericht zelfs op de voorpagina van onze krant! "Kamperen uit de gratie“ was de titel. Nederlanders gaan niet meer kamperen. Ten minste, niet meer gewoon kamperen met een eigen tent of caravan. Het gaat nu om glamping. Kamperen in een mooi kant en klaar ingerichte tent of stacaravan. Met eigen sanitair en jacuzzi. Kampeerboerderijen en kleine campings zijn hier de dupe van en de laatste 5 jaar zijn geschatte 250 kampeerterreinen verdwenen. Ze waren niet trendy genoeg. Of waren zijn niet zo goed te vinden op het internet? Stonden zij niet op de eerste pagina van Google toen men op zoek was naar een leuk stekkie? De kleine zelfstandige campings moeten het vaak hebben van hun eigen creativiteit en de mond-tot-mondreclame. Sommige zijn echte geheimtips en als ik eerlijk ben, soms komen wij zo een parel tegen en willen wij die het liefst voor ons zelf houden. Een kleine maar fijne camping met ruime plaatsen en een leuk programma voor de kinderen. Niet glamour, maar gewoon ouderwets kamperen. Een camping die mij laat terugdenken aan mijn zomervakanties met mijn ouders. Toen was een kampvuur en de zelf geknutselde indianenveer voor op je hoofd voldoende vermaak. Een ervaring die ik mijn eigen kinderen ook graag wil mee geven. Maar goed, deze campings hebben het dus blijkbaar moeilijk. Erg jammer vindt ik dat! Maar wie weet gaat dit weer veranderen?

Ik denk niet dat een boerencamping leuk is voor diegene die anders naar Griekenland of Egypte zou reisen, mar ik hoop op een kleine verschuiving op de markt. Of anders op heel veel Duitsers, die ook niet meer naar Griekenland durven, en Nederland gaan herontdekken. Wie weet?

Blog: Groeispeurt!

Het is een interessant fenomeen, kinderen groeien sneller op de camping dan thuis. Ten minste, dat is mijn subjectieve observatie. Ineens zijn zij weer een heel stuk zelfstandiger dan nog twee dagen geleden thuis. Het zal wel te maken hebben met het feit dat zij zich niet willen laten kennen voor hun nieuwe en soms veel oudere vrienden. Of wij hebben meer tijd zodat zij het lekker zelf kunnen uitzoeken? Ik weet het niet, maar ik zie dit iedere keer weer gebeuren. Ineens kan mijn kleine meid helemaal alleen en zonder te knoeien de bellenblaas opendraaien om deze vervolgens zonder ruzie met de buurkinderen te delen. Twee kinderen blasen en de overigen proberen de bellen te vangen. En de grote meid zal en moet alleen naar de wc lopen, 10x per dag want het washuis is zo leuk aangekleed. Maar ondertussen maakt zij wel kennis met de halve camping en leert zij vliegensvlug bij welke buren er een snoepje te halen valt. Dus dan is zij makkelijk 30 minuten op pad. Thuis is het eng in het donker, maar in de caravan hoort dat natuurlijk, dus hoor ik ze niet over het ontbrekende nachtlampje. Of zij zijn gewoon veel te moe om zich hier nog druk over te maken, dat kan natuurlijk ook. Onze twee kids zijn voor de meeste animatie nog veel te klein, maar het „vriendjes maken“ lukt zonder veel moeite, en zo hebben wij de kans om lekker een boek te lezen. Dat vindt ik zelf toch het leukste aan de camping, lezen voor de tent terwijl de kids een heel eind verderop spelen. Het maakt niet zoveel uit of zij bezig zijn hun haar te wassen met zand of proberen de mierenstraat om te leiden. Aan het einde van de dag gaan zij in bad en klaar. En als wij weer thuis zijn probeer ik deze ontspannen houding bij te houden, maar het lukt nooit. Het is natuurlijk ook een verschil of zij een lekkend ijsje op het grasveld of in de woonkamer eten, maar ik zou me wensen dat ik een beetje van de camping-mentaliteit in een potje kan stoppen om te bewaren voor in de winter. Een dagje camping-sfeer kort voor de kerstdagen zou welkom zijn.

Blog: Dingen in de disselbak

De buren op de camping op Texel hadden een hele grote caravan. En 4 kinderen. Wij kwamen in gesprek over de rommel in de voortent en dat je iedere keer zo min mogelijk mee wil nemen. En toch: zandspeelgoed, een bal, een fietsje, de vlieger… alles lag weer door elkaar heen in de voortent. Je zou het kunnen opbergen aan het einde van de dag, maar dat doen wij nooit. Wij transporteren (op de fiets na) deze dingen in de de disselbak. Op plaats van bestemming hebben deze dingen ineens geen vaste plek meer. En ook de disselbak in een grote rommel. Want, net als bij onze buren op Texel, zijn er enkele onmisbare (lees: zelden tot nooit gebruikte) items in verstopt.

Neem bij voorbeeld de inklapbare schop. Twee jaar geleden zaten wij in de regen. Niet een beetje regen, maar heel veel regen. Zomer in Nederland dus. Het water stroomde door de voortent. Mijn man waagde toen een poging om het water om te leiden. Met het roze schepje van de kinds ging hij een afvoer graven. Ik stond met de videocamera ernaast. Het was niet erg succesvol, met dit kleine instabile schepje door de wortels graven. Dus nu hebben wij een stevige schop. Wij hebben hem sindsdien nooit meer nodig gehad!

Ook onmisbaar: kaplaarzen voor mijn man en mij. Tijdens een vakantie op een natuurkampeerterrein hadden een week lang natte voeten. Een romantische camping, in het bos en tijdens de herfstvakantie resulteerde in hele natte schoenen. De kinderen hadden nergens last van, die waren van top tot teen goed waterdicht verpakt. Ik had bijna een week lang natte en dus koude voeten. Dus, nu hebben ook wij kaplaarzen in de disselbak. Misschien komen ze een keer van pas. Maar tot nu toe staan zij met name in de weg.

In onze disselbak leeft ook een groepje wasknijpers. En een waslijn. Wij gebruiken ze zelden, wij gebruiken ons wasrek en daar zitten voldoende wasknijpers aan. Dus zijn deze wasknijpers eigenlijk overbodig. Maar toch, je weet maar nooit wanneer eer een tekort aan wasknijpers is en wij blij zijn met onze stille reserve?

Zijn er mensen die echt alleen maar de dingen mee nemen die zij ook gebruiken? Al pratend en lachend met de buren realiseer ik me: te toestand in onze disselbak is „normaal“. Gelukkig!

Blog: De autorit

Op vakantie met de de caravan of camper heeft een heel groot voordeel, de koelkast gaat mee… En dat is in ons geval super handig want: na een uurtje in de auto zijn de kids er alweer klaar mee en wij zoeken een plekje om te pauzeren. En omdat er in ons geval en caravan achter de auto hang en je dus met 90 km per uur rijdt, zijn wij voor ons gevoel nog maar net vertrokken. Dus dan is het fijn om direct over te schakelen in de vakantiemodus en even lekker in de caravan te gaan zitten voor een koekje en een drankje. Het is al een beetje voorpret. In het voor of najaar zetten wij even de kachel aan. Iedereen mag voor het eerst op de caravan-wc en na wat schuif en regelwerk zit ieder op zijn eigen plekje naar de vrachtauto's om ons heen te kijken. Lekker is dat! Het geeft een rustig gevoel. Met, of beter gezegd door al die pauzes redden wij nooit meer dan 500km per dag te rijden. Maar het maakt niet uit, wij zijn al op vakantie. Maar zo leuk het is, van de 500km die wij willen afleggen moeten er nog 400km gereden worden, dus opruimen en verder rijden. Voor vertrek mogen de kinderen vaak een nieuw stickervel uit de voorraad kiezen en dan gaan wij rustig weer op pad. Tot de volgende pauze…camping overdekt zwembad

Campings met binnenzwembad

Slecht weer is geen probleem! Op deze campings met binnenzwembad is ook bij minder weer voldoende te beleven. Wil jij gaan kamperen in Nederland? Boek dan een camping met zwembad. Want helaas is het niet altijd mooi weer. Voor kinderen van alle leeftijden is een zwembad op de camping het allerleukste. Een overdekt zwembad maakt je camping vakantie perfect. Waterpret is gegarandeerd op deze campings met zwembaden. Bekijk het aanbod en kies je favoriete camping met binnenzwembad.

Campings met indoor speeltuin

Campings met indoor speeltuin

Kamperen in Nederland - soms heb je een dagje minder mooi weer. Maar dat is geen probleem op deze campings met indoor speeltuin. Kinderen kunnen naar hartenlust spelen in deze prachtige binnenspeeltuinen. Ontmoet nieuwe vrienden en beleef avondturen. Klimmen, glijden en bouwen met maxi-Lego blokken of spelen in de ballenbak. Een indoor speeltuin zorgt voor een een veilige speelomgeving - ook bij minder mooi weer. Op deze campings is veel te beleven. Ontdek de leukste camping met binnenspeeltuin nu!

Campings met buitenzwembad

Campings met buitenzwembad

Waterpret voor iedereen. Een camping met een buitenzwembad maakt je zomerse camping vakantie perfect. Deze campings beschikken allemaal over een buitenzwembad. Voor kinderen is het buitenzwembad dé plek om met vriendjes af te spreken. Lekker spetteren en spelen in het water. Ook jonge kinderen en baby's genieten van een verwarmd peuterbadje en het spelen met water. Boek een camping met een (verwarmd) buitenzwembad en geniet van de zomerse dagen.


camping kind met paard

Kamperen met paard

Ben jij dol op paarden? Ben jij op zoek naar een camping met manege? Leer paardrijden of beleef een vakantie met je eigen paard of pony. Deze campings beschikken over een manege, je kunt een paard huren of zelfs je eigen paard stallen. Bekijk deze campings voor een vakantie met paarden!

Hondenvrije camping

Hondenvrije campings

Campings waar honden niet zijn toegestaan. Honden zijn lief en kinderen zijn lief, maar soms passen zij niet zo goed samen. Is jouw kind bang voor honden? Ben jij op zoek naar een hondenvrije camping? Op veel kindercampings in Nederland zijn honden niet toegestaan.

Campings in het bos

Campings in het bos

Heerlijk kamperen in het bos. Deze campings liggen aan de rand van een bos. Kinderen kunnen lekker spelen in het bos, hutten bouwen of een kampvuur maken. Juist in de zomer, maar ook in de herfstvakantie is een camping in het bos de perfecte bestemming voor een vakantie dicht bij de natuur.


facebook facebook Campingkidz Pinterest Campingkidz Instagram